Inzoomen op Jan Pals

Picture of Jan Pals

Jan Pals

Het gaat bij mij altijd om de mens en de verhouding tussen mensen

Na het voortgezet onderwijs wilde ik naar de Politieschool. Na de nodige testen (fysiek en mentaal) kreeg ik het bericht dat ik te jong was voor de opleiding. Ik moest een jaar wachten.

Min of meer toevallig kwam ik terecht op de Kweekschool. De opleiding tot onderwijzer. Het is deze toevallige keuze die als rode draad door de rest van mijn leven heen loopt. Het onderwijzen; het overdragen van kennis. Maar ook;  wie je bent als mens.

Op de Kweekschool, later de Pedagogische Academie, kwam ik in aanraking met geheel andere wereldbeelden en levensbeschouwingen dan ik van huis uit gewend was.  Wat toen veel indruk op mij heeft gemaakt was het boek  Metabletica (1970)van J.H. van den Berg (een zenuwarts). Het boek gaat over de “Leer der veranderingen”. De mens is veranderlijk, veranderend en veranderbaar. Hoe herkenbaar werd dat toen voor mij. Het paste geheel bij mijn drang naar nieuwe boeken, nieuwe kennis, nieuwe opleidingen om een nog betere onderwijzer te worden. En weer later bij mijn drang naar steeds andere werkgevers. Steeds nieuwe functies waarin ik wilde uitblinken.

Maar het had ook gevolgen voor mijn ontwikkeling  als ouder van drie kinderen. Hoe ik tegen allerlei maatschappelijke ontwikkelingen aankeek. Hoe ik tal van andere boeken van J.H. van den Berg en vele anderen verslond. Over psychologie en psychiatrie. Over de anatomie van het menselijk lichaam. Een nieuwsgierigheid die tot op de dag van vandaag nog steeds aanwezig is.

Toen ik 70 werd besloot ik nog één keer een nieuwe onderneming op te starten: coaching. Een proces dat aansloot bij mijn levenservaring en hoe ik in het leven sta. Mijn laatste levensfase; senior zijn; ouder in leeftijd, wijzer en levenservaring. Met een levenshouding van: “ik ben bij mijzelf te rade gegaan”. Met zingevingsvragen als:
• wat betekent ouder worden voor mij?
• wat is mijn doel hier op aarde?
• bestuur ik het leven of bestuurt het leven mij?

Mijn slotvraag:
Hoe ervaart u het leven met het ouder worden?

Wil je graag

Kennismaken?

Ik ben elke woensdagmorgen van
8.30 tot 12.30 uur aanwezig in mijn praktijkruimte.

Bezoekadres

De Nieuwe Lente
Raadhuisstraat 56 a
2101 HH Heemstede

Panta Rhei - Alles in beweging