Kraanwater, het goedkoopste medicijn – deel 2

Kraanwater als medicijn (1)
Picture of Jan Pals

Jan Pals

Het gaat bij mij altijd om de mens en de verhouding tussen mensen

In de vorige blog over kraanwater, het goedkoopste medicijn 1 spraken we over de functie van water in ons lichaam, ons dagelijks verbruik en het gevaar van watertekort bij ouderen. In deze blog staan we nog wat langer stil waarom ons lichaam water nodig heeft.

Bloedsomloop

Ons hart pompt het bloed rond in ons lichaam. Bloed neemt zuurstof op in de longen en zorgt ervoor dat kooldioxide weer ons lichaam kan verlaten. Dat proces verloopt geheel automatisch. Nu bestaat ons bloed voor 55% uit bloedplasma en voor 45% uit bloedcellen. Bloedplasma zelf bestaat voor 92% uit water.

Door nu elke dag voldoende water te drinken zorgen we ervoor dat het bloed beter door je lichaam stroomt. En via het bloed krijgen al onze organen zowel voedingsstoffen als zuurstof. Een tekort aan water zou leiden tot uitdroging met als klachten vermoeidheid en hoofdpijn. Tevens wordt het bloed dan dikker en neemt de bloeddruk toe. De huid wordt droger en daardoor is ons lichaam niet meer in staat om af te koelen met als gevolg een stijging van de lichaamstemperatuur.

Microbioom

Niet alleen ons bloed heeft water nodig, ook onze darmen. Een andere naam voor ons darmstelsel is microbioom. In ons microbioom leven tal van bacteriën, virussen en schimmels die er voor zorgen dat het voedsel op de juiste manier wordt verteerd en uiteindelijk in het bloed kan worden opgenomen. Daarnaast zorgen ze er samen met het immuunsysteem voor dat binnenkomende ziekteverwekkers worden gedood.

Nu zijn bacteriën, virussen en schimmels levend wezens (flora) die water nodig hebben om goed te kunnen functioneren. In dit verband wordt dan ook aangeraden om tijdens het eten water te drinken. Dat water zorgt voor een snellere opname van het voedsel aan het begin van onze dunne darm. Deze dunne darm begint direct nadat het voedsel de maag heeft verlaten.

Onze nieren

Niet alleen ons microbioom heeft water nodig maar ook onze nieren. Vocht is nodig om onze afvalstoffen goed te kunnen afvoeren. Denk daarbij aan urine maar ook de afbraak van medicijnen.

Ouder worden en water drinken

Naarmate we ouder worden gaan zowel ons microbioom als onze nieren minder goed functioneren. Obstipatie bij ouderen is dan ook een veel voorkomend verschijnsel. Bij te weinig water drinken komt onze vochthuishouding in gevaar. Hoge bloeddruk, verminderde nierfunctie en darmfunctie in combinatie met medicijngebruik liggen dan op de loer.

Kraanwater, het goedkoopste medicijn.

Wil je graag

Kennismaken?

Ik ben elke woensdagmorgen van
8.30 tot 12.30 uur aanwezig in mijn praktijkruimte.

Bezoekadres

De Nieuwe Lente
Raadhuisstraat 56 a
2101 HH Heemstede

Panta Rhei - Alles in beweging