Succesvol verouderen

Picture of Jan Pals

Jan Pals

Het gaat bij mij altijd om de mens en de verhouding tussen mensen

In deel 1 en 2 over verouderingsverschijnselen spraken we over veroudering als een combinatie van lichaamsbouw, onderhoud en gebruik. In deze blog staan we met name stil bij het gebruik en het onderhoud van ons lichaam. We spreken dan over onze levensstijl; de wijze waarop wij ons dagelijks leven inrichten.

Blauwe zone

Onderzoek wees uit dat er in de wereld vijf Blauwe Zones zijn waar de bewoners duidelijk langer leven. Het Griekse eiland Ikaria, het Italiaanse Sardinië en de Japanse eilandengroep Okinawa zijn daar o.a. voorbeelden van. In al deze gebieden worden opmerkelijk veel inwoners 100 jaar en ouder. Voorbeelden van succesvol verouderen.

Levensstijl

Hoewel de Blauwe Zones op meerdere plekken van de wereld liggen bleek de wijze van leven van de inwoners opmerkelijke veel overeenkomsten te vertonen.

Voor wat betreft fysieke activiteiten als wandelen, tuinieren of schoonmaken waren dit lichamelijke activiteiten die onderdeel zijn van hun dagelijkse routine. Voor de vrouw van eind 90 jaar betrof dit elke dag het hakken van brandhout.

Een doel in je leven hebben betreft een tweede kenmerk. Wat ga je vandaag doen en wat wil je bereiken aan het einde van deze dag. Het stellen van doelen in je leven maakt je niet alleen gezonder en gelukkiger, maar verlengt ook de levenscyclus.

Hechte banden onderhouden met de levenspartner, kinderen en kleinkinderen, ouders en grootouders draagt eveneens bij aan een doel hebben in je leven.
Wat eveneens opviel waren – generaties lang- het opvolgen van stress verlichtende rituelen. Van een middagdutje doen, samen met familie en vrienden een wijntje drinken tot en met spiritueel of religieus actief zijn.
Dergelijk opzettelijke sociale rustmomenten komen niet alleen ten goede van ons zenuw- en bloedvatenstelsel. Maar levert op termijn ook een vertraging van het verouderingsproces op.

Als laatste aandachtspunt is daar het voedingspatroon. Met name plantaardige voeding als bonen, groenten, fruit, volle granen en kleine
hoeveelheden vlees werd genuttigd. Waarbij tevens een 80-procentsregel werd gehanteerd. Stoppen met eten als de maag voor 80% vol is.

Succesvol ouder worden

Het is deze levensstijl die niet alleen een langer leven biedt, maar ook een opmerkelijk goede gezondheid bevordert tot op hoge leeftijd. Van minder artrose klachten, hartaandoeningen en minder depressie verschijnselen.

Bron
Kenny, R.A. (2020) Leeftijd is meer dan een getal. De wetenschap van een langer en gezonder leven. (Amsterdam-Antwerpen, Volt).

Wil je graag

Kennismaken?

Ik ben elke woensdagmorgen van
8.30 tot 12.30 uur aanwezig in mijn praktijkruimte.

Bezoekadres

De Nieuwe Lente
Raadhuisstraat 56 a
2101 HH Heemstede

Panta Rhei - Alles in beweging