Vermoeidheid bij ouderen

Vermoeidheid ouderen -min
Picture of Jan Pals

Jan Pals

Het gaat bij mij altijd om de mens en de verhouding tussen mensen

Ouder worden gaat gepaard met periodes van vermoeidheid. Het kost van tijd tot tijd meer energie om allerlei dagelijkse handelingen uit te voeren. Van boodschappen doen, het huis stofzuigen, de was ophangen, strijken of dagelijks het bed opmaken. Zelfs het eten klaarmaken waardoor je vaak wat langer in de keuken moet staan kan vermoeiend zijn. En slaap je boven dan is trap lopen niet altijd even prettig.
Het ontzien van al die extra inspanningen ligt dan op de loer.

Met het ouder worden neemt de spierkracht af en kosten de dagelijkse routine handelingen meer energie. Als we kijken naar de oorzaken van vermoeidheid dan kunnen we deze verdelen in twee categorieën; lichamelijke oorzaken en psychische oorzaken

Lichamelijke oorzaken

Daarbij kun je o.a. denken aan pijn in de gewrichten, ongezond eten, hoge bloeddruk of kortademigheid. Maar ook slecht slapen of te weinig water drinken kunnen oorzaak zijn van vermoeidheid

Psychische oorzaken

Zo kan piekeren erg vermoeiend zijn. Maar ook hoofdpijn, depressieve gevoelens of spanningen/stress vallen hieronder.

Oplossingen bij vermoeidheid

In mijn gratis e-book vind je elf gouden oplossingen tegen vermoeidheid.
De meest voor de hand liggende zijn gezonde voeding en elke dag voldoende bewegen naast rust, regelmaat en ontspanning. Wat nog al eens vergeten wordt is voldoende water drinken. Ouderen hebben vaak minder dorst met als gevolg dat ze te weinig water drinken. Maar dat is wel belangrijk als je bedenkt dat je elke dag drie liter vocht verliest. Denk daarbij aan verlies van urine, ontlasting, vertering van voedsel, transpiratie en uitademen. Dat betekent dat je ook weer elke dag deze 3 liter vocht moet aanvullen. Door elke dag 1,5 liter kraanwater te drinken. De andere 1,5 liter vocht verkrijg je via verse groenten, fruit, thee, vlees of vis, brood of andere gezonde etenswaren.

Een andere belangrijke reden om elke dag 1,5 liter kraanwater te drinken is dat onze darmen water nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Een gezonde darmflora is op zijn beurt weer noodzakelijk voor een goed functionerend immuunsysteem.
Kortom; kraanwater is het goedkoopste “medicijn” voor een gezond lichaam.

Ontvang mijn gratis e-book


“Elf gouden tips tegen vermoeidheid bij ouderen”

gratis e-book tips bij vermoeidheid ouderen-min

Wil je graag

Kennismaken?

Ik ben elke woensdagmorgen van
8.30 tot 12.30 uur aanwezig in mijn praktijkruimte.

Bezoekadres

De Nieuwe Lente
Raadhuisstraat 56 a
2101 HH Heemstede

Panta Rhei - Alles in beweging