Veroudering wijst op een proces. In dit geval op een natruurlijk proces. Zoals er in de natuur sprake is van ordening, regelmaat, de herhaling; zo ook is het met het menselijk leven. Van geboorte, jeugd, volwassenheid en veroudering met als laatste fase het overlijden.
Wat dit proces eveneens aangeeft is een chronologisch volgorde. We spreken dan over de chronologische- of kalenderleeftijd, waarbij de geboortedatum het uitgangspunt is.
Maar naast deze kalenderleeftijd kennen we ook de biologische leeftijd. Daaronder verstaan we de conditie van ons lichaam. Wat kan iemand allemaal nog op een bepaalde leeftijd.
Zo kan iemand van zeventig jaar zeggen dat hij zich nog als een vijftigjarige voelt. Omgekeerd komt ook voor. Een jongere van veertig die zich als zeventig jarige voelt.
Verouderingsverschijnselen
De naam veroudering roept wellicht gelijk een beeld van oudere mensen op. Echter, verouderingsverschijnselen beginnen reeds op vroege leeftijd. Zo neemt de werking van de schildklier (thymus) na de pubertijd steeds meer af. Maar ook onze longfunctie of cognitie (denkproces) kan reeds ver voor de leeftijd van 65 jaar afnemen.
In deze blog staan we stil bij verouderingsverschijnselen vanaf de leeftijd van 65 jaar en ouder. Daarbij richten we de aandacht op datgene wat zichtbaar is als je in de spiegel kijkt en/of wat anderen aan jou zien. En wat we soms willen maskeren.
De scherpte van wat we zien, van ver af of van dichtbij, neemt “zienderogen” steeds meer af. Een veelvoorkomend verschijnsel is glaucoom. Glaucoom is een oogziekte waarbij de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk verloren gaan met als gevolg dat we steeds minder zien. Veelal wordt oogdruk als belangrijke risicofactor gezien.. Een tweede verschijnsel betreft ouderdomsstaar. Andere namen in de volksmond zijn grijze- of groene staar. De lens in onze ogen wordt troebel waardoor we minder scherp gaan zien.
Gehoor
Met het ouder worden neemt ook ons gehoor steeds meer af. Bepaalde toonhoogtes worden niet meer gehoord. Omgevingsgeluiden veroorzaken dat je wordt afgeleid als iemand tegen je praat. Praten en luisteren in een druk gezelschap wordt steeds vermoeiender.
Traplopen
Trap lopen vereist spierkracht in onze benen. Die neemt ook “gaandeweg” verder af. Daarnaast leven we in een maatschappij waarin roltrappen en liften vaak aanwezig zijn. Met als gevolg dat we onze benen steeds meer gaan ontzien. Ook de e-bike is daar mede debet aan geworden, hoe fijn het voor veel ouderen een uitkomst is geworden om nog te kunnen fietsen.
Overigens; niet alleen de ouderen, maar ook jongeren gaan voor het gemak met o.a. de elektrische step als voorbeeld.
Wandelen
Hoe lang of hoe ver kun je nog wandelen zonder een rustpauze in te lassen. Ook dat heeft te maken met de spierkracht in je benen. In dit verband wordt ook wel gesproken over de loopsnelheid. Daarmee wordt de afstand per seconde bedoeld. Is dat 1 meter of 1,6 meter of 0,5 meter per seconde. Hoe sneller hoe fitter de ouderen nog is.
Ogen, oren en spierkracht in de benen; met het ouder worden neemt het functioneren daarvan geleidelijk af. Wilt u wellicht over uw eigen ervaringen met het verouderingsproces vertellen, aarzel dan niet om gebruik te maken van het contactformulier.