Verouderingsverschijnselen: een natuurlijk proces – deel 2

DNA veroudering
Picture of Jan Pals

Jan Pals

Het gaat bij mij altijd om de mens en de verhouding tussen mensen

In deel 1 van deze serie over verouderingsverschijnselen hebben we het over het verschil tussen kalenderleeftijd en biologische leeftijd gehad. En over ouderdomsverschijnselen die zichtbaar zijn als we in de spiegel kijken.

Nu gaan we kijken wat er binnen in ons lichaam gebeurt waardoor er verouderingsverschijnselen optreden. De huisarts is daarbij veelal het eerste aanspreekpunt. Na een onderzoek gebruikt de arts daarbij medische namen als artrose*, dementie* of stelt voor om een bloedonderzoek te doen.

Cellulaire slijtage

Kijken we door de bril van de huisarts dan is veroudering een combinatie van lichaamsbouw, onderhoud en gebruik. De bouw van ons lichaam is vastgelegd toen er nieuw leven werd verwekt. We zijn ontstaan uit de samenvoeging van twee cellen die onder andere ons DNA*, onze erfelijke eigenschappen van zowel de vader als de moeder bevat. Lichaamslengte, haarkleur of intelligentie worden daar reeds vastgelegd.

Ons lichaam bestaat uit miljoenen cellen, elk met een specifieke plaats en een specifieke functie. Denk bijvoorbeeld aan ons hart met de bloedsomloop, de maag om voedsel te verteren of de nieren om giftige stoffen af te voeren.

Nu heeft elke cel maar een bepaalde levensduur en wordt op zijn beurt weer vervangen door een nieuwe cel. Nieuwe huidcellen, -spiercellen, -darmcellen of -bloedcellen zijn daar voorbeelden van.
Met het ouder worden slijten cellen, worden soms onbruikbaar of worden niet meer vervangen en sterven af. Maar niet alle cellen sterven af. Deze cellen noemen we senecente* cellen.

DNA veroudering

Senecente cellen

Het nadeel van senecente cellen is dat ze andere cellen kunnen aanzetten tot slechter functioneren. Dit kan leiden tot een ontsteking. Blijft zo’n ontsteking aanhouden dan wordt ons immuunsysteem* aangetast. Dat versnelt op zijn beurt weer het verouderingsproces. Een verouderingsproces dat zichtbaar wordt door rimpels, afbraak van spierweefsel, ziekte of eventueel dementie.

Medische namen

Wat is artrose?
Antwoord: veelal bij ouderen voorkomende achteruitgang van een of meer gewrichten.

Wat is dementie?
Antwoord: een algemene naam voor hersenziekten, die langzaam erger wordt. De meest voorkomende vorm van dementie is Alzheimer. Doordat hersencellen afsterven krijgen mensen problemen met het geheugen. De weg niet meer weten of je spullen kwijtraken zijn daar voorbeelden van.
Wil je meer weten: https://www. hersenstichting.nl

Wat is DNA?
Een lange complexe keten van korte segmenten, genen, die de dragers zijn van alle genetische eigenschappen die als bouwstenen dienen voor ons lichaam

Wat zijn senecente cellen”?
Antwoord: een verouderde cel die zich niet meer kan delen tot een nieuwe cel.

Wat is het immuunsysteem?
Antwoord: ons afweersysteem; ruimt ziekteverwekkers op en beschermt het lichaam tegen infecties.

Wil je graag

Kennismaken?

Ik ben elke woensdagmorgen van
8.30 tot 12.30 uur aanwezig in mijn praktijkruimte.

Bezoekadres

De Nieuwe Lente
Raadhuisstraat 56 a
2101 HH Heemstede

Panta Rhei - Alles in beweging