Senioren
Waarom deze specifieke doelgroep?
Als “babyboomer” ben ik zelf een senior. Zowel in leeftijd als in “de oudere”. Met levenswijsheid en mentale weerbaarheid maar ook in levensgeluk. Senior is een naam op trots op te zijn. Voor mij is de uitdaging: het coachen van senioren. Wat wordt voor jou de uitdaging?
Een nieuw leven opbouwen na je pensioen?
Na een werkzaam leven is het wennen als je met pensioen gaat. Geen overvolle agenda’s meer, niet meer elke dag vroeg opstaan, geen collega’s, geen werkdruk maar wel heel veel tijd. Wat ga je doen met die vrijheid? Hoe geef je zin aan je bestaan als je ouder wordt en het werkzame leven voorbij is?
Ik ben bij mezelf te rade gegaan en nog steeds lerende. De levenservaring die je in de loop van je leven hebt opgedaan zal ook jou helpen de uitdagingen van het leven na het pensioen het hoofd te bieden.
Het coachinggesprek
Heb je een steuntje in de rug nodig bij het vinden van een nieuw evenwicht? Door het coachinggesprek aan te gaan vinden we in samenspraak een andere weg.
Andere stressgevoelens
Andere factoren die na pensionering mogelijk stressgevoelens kunnen oproepen zijn bijvoorbeeld spanningen in het huwelijk. Je bent nu ook hele dagen thuis en je gaat je wellicht bemoeien met zaken waar voorheen je partner voor zorgde. Of het zorgen voor de kleinkinderen, hoe leuk dit ook is, word je toch teveel.
Het gegeven dat je nu moet leven van de AOW en jouw pensioen betekent vaak een aanpassing van het uitgavenpatroon. Je gaat je soms zorgen maken over stijgende lasten die nu met minder inkomen betaald moeten worden.
Ook kan het overlijden van je partner grote gevolgen hebben voor hoe je je voelt. Niet alleen de impact van het verlies moet je verwerken. Maar tegelijkertijd is daar ook het alleen zijn. De eenzaamheid die zich aan je opdringt. Dat kost verwerkingstijd, energie en aanpassingsvermogen. Een leerproces waar je wellicht best wat hulp bij kunt gebruiken.
In dialoog met elkaar krijg je zicht op waar je nu staat en zullen oplossingen in beeld komen die haalbaar zijn. Je gedachten en gevoelens over de moeilijke situatie zullen veranderen. Je krijgt weer grip op je leven.
Verouderingsverschijnselen
Met het ouder worden komen ook verouderingsverschijnselen in beeld. Een natuurlijk proces waar we allemaal mee te maken krijgen. De een reeds voor de leeftijd van 65 jaar. De ander pas daarna.
De meest zichtbare verschijnselen als je in de spiegel kijkt betreffen haar en huid. Het haar wordt grijs of wit, wordt veelal dunner of je wordt langzaam kaal. De huid wordt steeds slapper en je krijgt rimpels en kraaienpoten rondom de ogen.
Ogen en gehoor worden eveneens onderhevig aan het ouder worden. Het zien wordt minder, bril of lenzen worden steeds meer noodzakelijk. Een veel voorkomend verschijnsel is ouderdomsstaar. De lens in onze ogen wordt langzaam minder waardoor we steeds minder scherp gaan zien.
Ook ons gehoor gaat achteruit. Bepaalde toonhoogtes zijn niet meer hoorbaar en je moet steeds vaker zeggen: “wat zeg je”. Lastig voor jezelf maar ook lastig voor je omgeving.
De hamvraag is nu: “hoe ga je hier nu mee om?”. Kun je dat accepteren of ga je op zoek naar alle mogelijke hulpmiddeltjes om het maar zoveel mogelijk te “verbergen”. (zie ook de blog verouderingsverschijnselen).